Fråga 2016/17:1003 Utrikesministerns möte med Rysslands utrikesminister

av Karin Enström (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

En orolig omvärld med upptrappade konflikter och ökade geopolitiska risker ställer krav på svensk utrikespolitik och säkerhetspolitik. 

Sverige har sedan den illegala annekteringen av Krim haft en tydlig linje i relationen till Ryssland, både bilateralt och genom att vara pådrivande i EU för en gemensam linje och sanktioner. Sveriges och EU:s dialog med Ryssland måste fortsatt vara tydlig och principfast.

Utrikesminister Margot Wallström besökte Moskva den 21 februari för överläggningar med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

På regeringens hemsida går det att läsa om överläggningarna. Dock nämns inte Georgien. Georgien är en del av det östliga partnerskapet, det vill säga EU:s politik för att fördjupa relationerna med sex länder i Östeuropa. Övriga länder är Armenien, Azerbajdzjan, Moldavien, Ukraina och Vitryssland. I och med Georgienkriget 2008 visade Ryssland att man var berett att använda militärt våld mot sina grannar. Ryssland måste uppfylla sexpunktsavtalet från 2008, vilket landet ännu inte gjort.

Så sent som i november 2016 ingick Abchazien, som internationellt betraktas som en del av Georgien, ett militärt avtal med Ryssland. Avtalet säger att Ryssland och Abchazien ska bilda en gemensam militär styrka och att en ny rysk militärbas ska byggas i området.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Diskuterade ministern Georgien under överläggningarna med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och vad sas i så fall?