Interpellation 2016/17:96 Storregionernas effekter på sjukvården

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Totalt 20 740 människor i Jämtlands län har undertecknat en begäran om en folkomröstning om de föreslagna storregionerna. Det är en tydlig begäran från medborgarna att Indelningskommitténs förslag till storregioner förankras tydligare. Medborgarna har rätt till att veta vilka fördelar de föreslagna regionerna kan tänkas bidra till.

Enligt statsrådets kollega Gabriel Wikström finns det exempelvis för många akutsjukhus i Sverige. Hur förutsättningarna ser ut för dessa efter en genomförd regionbildning, liksom förutsättningarna för hela hälso- och sjukvården, är en angelägen fråga gällande de nya storregionerna. Dock är det ännu oklart hur de nya storregionerna är tänkta att bidra till bättre förutsättningar för den svenska hälso- och sjukvården.

Statsrådet har i sitt svar på min skriftliga fråga (2016/17:103) framfört att han ser ett tydligt behov av en ny regionindelning. Detta menar han har uttrycks från representanter i de kommuner där han har genomfört sina kommundialoger.

Hur är då synen på det förslag som föreligger? Vid sidan av de 20 740 namnunderskrifter som lämnats in i Jämtlands län tillkommer drygt 20 000 underskrifter i Norrbottens län, och ytterligare är att vänta med tanke på den insamling av underskrifter med krav på en folkomröstning som för tillfället genomförs i Västerbottens och Västernorrlands län. Det finns enligt mig en stor oro kring hur det föreslagna Stornorrland kommer att inverka på tillgång till och kvalitet på hälso- och sjukvården.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Drar statsrådet fortfarande slutsatsen att det finns ett stort stöd för de föreslagna regionerna i allmänhet och Stornorrland i synnerhet?