Interpellation 2016/17:78 Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Långt ifrån medieljuset och de stora rubrikerna har ett av världens absolut fattigaste länder genomgått en både imponerande och inspirerande förändring de senaste åren. Efter 55 år av självständighet genomförde Burkina Faso sitt första verkligt demokratiska val den 29 november 2015.

Befolkningen i Burkina Faso har åter visat oss att det inte finns någon starkare kraft än kvinnor och män som går ihop för förändring. År 2014 tvingade man genom omfattande protester landets auktoritäre president Blaise Compaoré att avgå efter 27 år vid makten, och man har därefter förhindrat försök från både den gamla eliten och militären att ta makten i landet. Bland annat misslyckades en militärkupp i september 2015, mycket tack vare omfattande folkliga protester.

Valet i Burkina Faso visar också återigen att svenskt utvecklingssamarbete gör skillnad. Sverige bedriver sedan 2001 utvecklingssamarbete med Burkina Faso. Sveriges bistånd har aldrig varit stort, men Sverige har varit den ledande givaren när det kommer till demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

När väljarna kom till vallokalerna förra året möttes de av valinstruktionsaffischer med svenska flaggor på. Valet övervakades av bland annat civilsamhällets valobservatörer från organisationen Codel som fått stöd av svenska Diakonia.

Länge såg det ut som om Sverige inte skulle vara på plats under den demokratiska revolutionen och att de modiga demokratiaktivisterna inte skulle få något svenskt stöd. År 2012 meddelade dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson att Sveriges bistånd till Burkina Faso skulle avvecklas. Efter valet kom regeringen och Vänsterpartiet överens om att avbryta utfasningen och fortsätta med ett långsiktigt utvecklingssamarbete med Burkina Faso.

Burkina Faso står inför flera stora och komplexa utmaningar, och behoven av utvecklingssamarbete är fortfarande mycket stora. Burkina Faso är fortfarande ett av världens fattigaste länder, på plats 183 av 188 i UNDP:s Human Development Index. Demokratin är fortfarande skör, och under kommande år behövs stora insatser för att konsolidera framsteg, genomföra reformer, bygga demokratiska institutioner och förstärka respekten för de mänskliga rättigheterna. Med sitt läge i Sahel är Burkina Faso redan tydligt drabbat av klimatförändringarna och kommer att behöva genomföra omfattande klimatanpassning, inte minst inom sitt jordbruk. Burkina Faso gränsar till en rad sköra stater, till exempel Mali och Elfenbenskusten, som under de senaste åren härjats av väpnande konflikter. Den stabilitet vi ser i dag i Burkina Faso kan inte tas för given. Sverige har goda möjligheter att på flera av dessa områden göra skillnad.

Tyvärr har utvecklingssamarbetet med Burkina Faso inte prioriterats av regeringen, trots beslutet att fortsätta med långsiktigt utvecklingssamarbete. Samarbetet med Burkina Faso utgår från en 13 år gammal strategi, som gång på gång förlängts utan att uppdateras. Den nuvarande strategin togs med andra ord fram i en tid då Burkina Faso hade en auktoritär ledning och kunskapen om klimatförändringarna var begränsad.

Regeringen beslutade att lägga ramen för utvecklingssamarbetet med Burkina Faso på endast 100 miljoner kronor för 2016. Det är en tydlig minskning jämfört med tidigare år. Enligt Openaid.se uppgick till exempel det svenska biståndet till Burkina Faso till 250 miljoner år 2010. Som en konsekvens av neddragningen tog Sida hem två av tre utsända till landet. Det kommer att vara svårt att bedriva ett långsiktigt och effektivt utvecklingssamarbete med så begränsade resurser.

I budgeten för 2017 föreslår regeringen och Vänsterpartiet att det bilaterala biståndet till Afrika söder om Sahara utökas med drygt 800 miljoner. Det ger ett utrymme att förstärka samarbetet med Burkina Faso. Ett besök av ministern för internationellt utvecklingssamarbete skulle också kunna bidra till en nystart.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sverige ska ta fram en ny och aktuell strategi för utvecklingssamarbetet med Burkina Faso?

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sverige ska förstärka sitt utvecklingssamarbete med Burkina Faso?

Avser statsrådet att besöka Burkina Faso under kommande år?