Interpellation 2016/17:584 Trygghet i utsatta områden

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Polisens utredningsresultat är de lägsta på 16 år. Var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde. Kriminella gäng tar över i allt fler områden. Sverige upplever en allvarlig trygghetskris som måste mötas av kraftfulla åtgärder. För detta är regeringen ytterst ansvarig.

Polisen presenterade nyligen sin nationella lägesbild om utvecklingen i utsatta områden. Rapporten beskriver en oerhört allvarlig utveckling med allt fler områden, nu hela 61 stycken, där utanförskapet är omfattande, kriminaliteten hög och otryggheten stor. Dessa utsatta områden finns företrädesvis i storstadsområdena men även i städer såsom Hässleholm, Borås och Växjö. I Växjö är det stadsdelen Araby som har pekats ut som utsatt.

Växjö kommun jobbar mycket aktivt för att bryta utanförskapet i Araby och för att öka tryggheten i stadsdelen. I Växjö är arbetslinjen klar och tydlig. Arbetet med Växjölöftet, där kommunen jobbar tillsammans med Arbetsförmedlingen, Linnéuniversitet och länsstyrelsen för att nå full sysselsättning, har gett goda resultat. Andelen Växjöbor i behov av försörjningsstöd sjunker och för första gången (så länge det funnits jämförbar statistik) är antalet hushåll i behov av ekonomiskt bistånd färre än 1 000. Fler går från bidrag till jobb eller studier. Fler Växjöbor klarar helt enkelt sin egen försörjning. En stark lokal arbetslinje ger också lägre kostnader för kommunen. I Växjö är kostnaden för bidrag ca 800 kronor per invånare. I Malmö är den kostnaden hela 2 000 kronor högre. Detta visar tydligt att lokalt ledarskap spelar roll för att bryta utanförskap, vilket är avgörande för att komma till rätta med den problematik som finns i Araby och i övriga 60 utsatta områden i Sverige.

I Växjö i allmänhet och i Araby i synnerhet vidtar kommunen en lång rad åtgärder för att förebygga brottslighet och för att öka tryggheten. I Växjös budget för 2018 görs satsningar på bland annat fler trygghetsvandringar, fler ordningsvakter, stärkt fältarbete och en bättre samordning mellan kommunen och polisen. Det lokala arbetet för att minska utanförskapet och för att öka tryggheten är centralt men det räcker inte. Staten måste också ta sitt ansvar. Fler poliser behövs.

Såväl inrikesminister Anders Ygeman som statsminister Stefan Löfven har också utlovat fler poliser när de besökt Växjö och stadsdelen Araby men faktum är att polisens särskilda Arabyinsats i stället har halverats. Samtidigt som polisnärvaron har minskat i bland annat Araby sa rikspolischefen Dan Eliasson, när polisen presenterade sin lägesbild om utvecklingen i utsatta områden, att "polisen står ensam i de utsatta områdena". Även inrikesministern valde att kritisera kommunerna i samband med rapportens publicering. För en kommun som Växjö som bedriver ett såväl mycket aktivt som framgångsrikt arbete för att minska utanförskapet och för att öka tryggheten blir den typen av kritik mycket provocerade. Särskilt när antalet poliser inte ökar utan i stället minskar.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

  1. Delar statsrådet rikspolischefens bedömning att polisen står ensam i utsatta områden och hur avser statsrådet i så fall att verka för bättre samordning mellan polisen och kommunerna?  
  2. Hur avser statsrådet i övrigt att verka för att förbättra Polismyndighetens arbete och närvaro i utsatta områden för att öka tryggheten där?
  3. När kommer statsrådet att infria sitt löfte om fler poliser till Växjö i allmänhet och Araby i synnerhet?