Interpellation 2016/17:583 Politisering av utredningsväsendet

av Johan Hultberg (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Den nuvarande regeringen bidrar just nu till att i snabb takt undergräva tilltron till det statliga utredningsväsendet, vilket i förlängningen skadar det politiska systemet i stort. Regeringen gör detta genom att politisera utredningsväsendet.

Den vanliga och rimliga ordningen är att regeringen ger direktiv och tillsätter en självständig utredare som står fri från partipolitiken. Utredaren ska så att säga vara konstitutionellt självständig från regeringen och därigenom med en hög grad av trovärdighet kunna lägga fram sina förslag och slutsatser.

Denna ordning frångår nu regeringen gång efter annan genom att utse sittande riksdagsledamöter eller personer som precis har eller är på väg att lämna tunga partipolitiska uppdrag. I undantagsfall kan det finnas skäl att ge utredningsuppdrag till sittande riksdagsledamöter eller andra personer med ett aktivt partipolitiskt engagemang. Detta förekom även under alliansregeringens tid, men den nuvarande regeringens omfattande användning av utredare med partipolitisk bakgrund är bekymmersam. När regeringen gång efter annan utser sittande riksdagsledamöter till att utreda laddade politiska frågor undermineras utredningsväsendets ställning och dess trovärdighet skadas.

När regeringen nu utser särskilda utredare tycks det vara meriterade att bära Socialdemokraternas eller Miljöpartiets partinål. Den miljöpartistiska riksdagsledamoten Agneta Börjesson fick i uppdrag att utreda hyresgästernas ställning. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna-Lena Sörenson utreder apoteksmarknaden. Miljöpartiets tidigare partisekreterare Anders Wallner har efter många års politiskt arbete för införandet av friår nu fått i uppdrag att just utreda om ett sådant bör införas, och Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson och gruppledare i riksdagen, utreder frågan om lagliga vägar in i Europa. Nyligen meddelade regeringen också att även Åsa Romson, tidigare vice statsminister och miljöminister i Stefan Löfvens regering, och alltjämt riksdagsledamot för Miljöpartiet, ska utreda hur Sveriges miljöövervakning fungerar och ska se ut i framtiden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

  1. Ser inte statsministern en allvarlig risk i att trovärdigheten för utredningsväsendet allvarligt skadas när det politiseras genom att ett stort antal utredningsuppdrag ges till utredare som inte står fria från den dagsaktuella partipolitiken?
  1. Hur ser statsministern på utredningsväsendets roll i den svenska demokratin och hur vill statsministern utveckla detsamma?