Interpellation 2016/17:558 Förnyelse av körkortet för FN-svenskar i Somalia

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Från den 1 maj gäller ny lagstiftning för alla utlandssvenskar. Det är nu inte längre möjligt för dem att förnya sitt svenska körkort genom att efter ansökan hämta ut det på svensk ambassad eller konsulat. Detta drabbar särskilt dem som till exempel är verksamma för Sverige i bistånds- eller FN-insatser utanför EES-området.

Sverige arbetar aktivt för att öka antalet svenskar i olika internationella organisationer som en del av vår utrikespolitik. Det kräver då att vi också underlättar för dem att ta och vara verksamma i olika utlandstjänster över tid. Med de nya regler som införts innebär det att de som inte är permanent bosatta eller studerar i Sverige minst sex månader inte kan förnya sina svenska körkort. Detta slår hårt mot de svenskar som verkar på olika håll i världen för att bidra till konfliktlösning, fred och utveckling. Vi vill ju gärna se att de blir fler i framtiden. De nya reglerna förväntas redan i dag beröra ca 30 000 utlandssvenskar, som blir utan möjlighet att förnya sitt körkort eller till och med få ta ett nytt körkort. Är uppmaningen från UD till våra verksamma i till exempel Somalia att ta körkort där?

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

  1. Har ministern uppmärksammat det ingenmansland som uppkommit för våra utlandssvenskar i internationell tjänst som behöver förnya sitt körkort?
  2. Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att hitta en lösning på de problem som följer med den nya lagstiftningen för att säkerställa att detta inte blir ett hinder för svenskar i internationell tjänst?