Interpellation 2016/17:543 Hotade verksamheter för misshandlade kvinnor

av Gunnar Hedberg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Nationellt centrum för kvinnofrid, tidigare Rikskvinnocentrum, har systematiskt, nyskapande och forskningsbaserat byggt upp verksamheter som är unika i att hjälpa och skapa förändringar för framför allt våldsutsatta kvinnor.

Nationellt centrum för kvinnofrid har genom sina olika verksamhetsgrenar kunnat hjälpa tusentals personer som utsätts för våld.

Kunskapsuppbyggnad genom bland annat egen forskning, klinisk verksamhet och olika former av stöd till olika samhällsorgan har gjort stor skillnad för väldigt många. Den stödtelefon som bemannas året runt, dygnet runt, och som tar emot ca 30 000 samtal från i huvudsak våldsutsatta är den kanske mest kända verksamheten.

Utbildning av socialarbetare och andra som i hela landet kommer i direkt kontakt med våldsutsatta är av största betydelse. Inte minst utbildningen av poliser, åklagare och domare som med större kompetens kan agera på ett bättre sätt är av största betydelse. Tusentals utbildas varje år för att kunna förbättra sig i sin yrkesutövning.

Allt detta riskerar att raseras med regeringens åtgärder.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa att verksamheterna vid Nationellt centrum för kvinnofrid inte raseras genom överföringen till den nya jämställdhetsmyndigheten?