Interpellation 2016/17:534 Svenska institutets Twitterkonto

av Jan Ericson (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De senaste dagarna har det uppmärksammats att ett Twitterkonto ägt av Svenska institutet (SI) massblockerat över 14 000 Twitterkonton. Enligt SI baseras blockeringarna på en lista, framtagen av en utomstående person som varit gästskribent på det aktuella kontot. Listan beskrevs av SI enligt följande:

”Blockeringslistan som nu lagts in på @sweden består av:

Hur denna lista använts och vem som bär ansvaret för detta återstår att utreda. Men Svenska institutet försvarade listan och agerandet och hävdade dessutom att samtliga blockeringar var ”kvalitetssäkrade”. Trots detta har ett stort antal uppenbart oskyldiga personer drabbats – riksdagsledamöter från exempelvis Moderaterna och Centerpartiet, ledande journalister och ledarskribenter, anställda inom polisen och Försvarsmakten samt till och med Israels ambassadör i Sverige och Israels utrikesdepartement. Många av de drabbade personerna verkar aldrig ens ha följt eller kommenterat det aktuella kontot men har alltså ändå blockerats i ”förebyggande syfte” på grund av påstått felaktiga åsikter eller befarat hotfullt beteende.

Det enda sättet att få blockeringen hävd var att fylla i ett webbformulär, där man bland annat skulle beskriva varför man trodde att man hade blivit ”blockad” från det aktuella Twitterkontot.

Att en statlig myndighet under Utrikesdepartementet gör sig skyldig till, eller i vart fall sanktionerar och stöder, upprättande av personregister över människor som påstås ha vissa åsikter är ytterst anmärkningsvärt. Om det även varit lagstridigt får prövas på annat sätt.

Ansvaret för agerandet från myndigheter under Utrikesdepartementet ligger ytterst på departementschefen. Mina frågor till utrikesminister Margot Wallström i dag är därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av det som inträffat i Svenska institutet och på vilket sätt avser ministern att verka för att inget liknande inträffar i någon annan myndighet under hennes departement?