Interpellation 2016/17:526 Fler vägar till jobb – östlig förbindelse i Stockholm

av Niklas Wykman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Stockholm är Sveriges tillväxtmotor. I dag står Stockholms län för ungefär 30 procent av landets bnp och en tredjedel av Sveriges nyföretagande. Enligt en rapport från länsstyrelsen beräknas befolkningen i regionen öka med ungefär en halv miljon människor fram till år 2030.

Detta är positivt men innebär också utmaningar. Redan i dag tar jobbpendlingen längst tid i Stockholms län. Och enligt myndigheten Trafikanalys kommer trängseln i Stockholmstrafiken att bli fem gånger större, räknat i kölängd, till år 2030 jämfört med i dag. Detta ställer krav på förbättrad infrastruktur.

Inte minst behöver de norra och södra länsdelarna i Stockholm bindas samman för att på ett bättre sätt underlätta jobbpendling. En östlig förbindelse i Stockholm, som binder samman Norra och Södra länken, skulle avlasta innerstaden från trafik och exempelvis ge utrymme för fler busskörfält. En majoritet av stockholmarna, som i dag spenderar motsvarande elva arbetsdagar per år i bilköer på grund av eftersatta infrastrukturinvesteringar, vill att en östlig förbindelse byggs. Trots detta och trots varningar om att situationen kommer att förvärras så tycks frågan inte vara prioriterad av regeringen.

Att skapa goda förutsättningar för pendling är viktigt, inte minst ur ett arbetsmarknadsperspektiv. Arbetssökande ges möjlighet att vidga sina vyer när de letar jobb, och kommuner kan länkas samman och bli till arbetsmarknadsregioner. I april 2016 uttryckte arbetsmarknads- och etableringsministern i Dagens Nyheter att fler nyanlända måste uppmuntras att hitta jobb utanför den kommun de hamnat i. ”Det gäller att inte bli förlamad av problemet. Man måste röra sig mer till jobben”, sa ministern. Detta är riktigt och gäller även arbetstagare generellt. Men den som menar allvar med att alla ska ta jobb där jobben finns behöver också ta ansvar för att det finns goda möjligheter att ta sig till jobbet. En östlig förbindelse i Stockholm är ett viktigt steg i detta.

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta för fler att ta jobb på annan ort?

2. Varför dröjer regeringen med klartecken för bygget av en östlig förbindelse i Stockholm?