Interpellation 2016/17:517 Surrogatmoderskap i Sverige

av Sofia Fölster (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

På senare tid har medierna uppmärksammat att många par som har svårt att få barn åker utomlands för att ta hjälp av en surrogatmoder. De tvingas då ofta betala hundratusentals kronor bara för att bli föräldrar. Detta till trots vittnar många av paren om att de haft en närstående som velat ställa upp som surrogatmoder i Sverige, naturligtvis helt utan betalning, om det varit lagligt.

Migrationsverket har tidigare uppskattat att det rör sig om ca 50 svenska barn om året som kommit till genom surrogatmoderskap utomlands. Trots att regeringen låtit utreda hur den juridiska processen för barnens medborgarskap ska se ut är rättsläget fortfarande osäkert. I stället har Socialdemokraternas kongress fattat beslut om att lämna både föräldrar och barn i sticket genom att fortsatt vara mot en legalisering av altruistiskt surrogatmoderskap i Sverige.

I takt med att tekniken utvecklas förändras också synen på familjebildning. I stället för att låta lagen släpa efter borde regeringen se över hur surrogatmoderskap kan ske under ordnade former i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

  1. Ämnar statsrådet och den samlade regeringen ta något initiativ för att reda upp det oklara rättsläget för svenska barn som tillkommit med hjälp av surrogatmoderskap utomlands?
  2. Är statsrådet beredd att ta ett lagstiftningsinitiativ för att göra det möjligt för par att ta hjälp av en närstående som altruistisk surrogatmoder? Om inte, av vilka skäl?