Interpellation 2016/17:495 Saudiarabien i FN:s kvinnokommission

av Sofia Fölster (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

FN:s kvinnokommission (Commission on the Status of Women) grundades 1946 och är en funktionell kommitté med ansvar för frågor kring jämställdhet och kvinnors rättigheter och med fokus på att stärka kvinnors egenmakt. Nyligen valdes Saudiarabien in som medlem i kommissionen. Saudiarabien är ett auktoritärt land där kvinnor inte tillåts köra bil, måste täcka hud och hår, inte tillåts öppna bankkonton och måste ha en manlig förmyndare även i vuxen ålder. I World Economic Forums senaste rankning över jämställdhet är Saudiarabien rankat 134 av 145 länder.

Det är både orimligt och kontraproduktivt att Saudiarabien, ett land som konsekvent förtrycker och förnekar kvinnor deras grundläggande fri- och rättigheter, nu ska vara med och ta fram förslag som ska stärka kvinnors ställning. Att Saudiarabien röstats in i FN:s kvinnokommission legitimerar i stället regimens kvinnoförtryck.

Sveriges så kallade feministiska regering har varit högljudd i många frågor kring jämställdhet. Nu är det förvånansvärt tyst. Det är dock rimligt att regeringen redovisar hur man ställer sig till att Saudiarabien valts in i FN:s kvinnokommission.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur röstade Sverige i FN när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission?

Vad är ministerns och regeringens inställning till att ett av världens mest ojämställda länder fått en plats i FN:s kvinnokommission?