Interpellation 2016/17:482 Utfodring av vilt

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

I oktober 2016 riktade Sveriges riksdag ett tillkännagivande till regeringen angående utfodring av vilt. Till skillnad från regeringens förslag, som innebar att ansvarig myndighet ska kunna besluta om ett generellt förbud för utfodring av vilt, ville riksdagen se en omvänd ordning där utfodring absolut kan regleras och i vissa fall förbjudas; men där utfodring generellt är tillåtet. Bland annat pekade miljö- och jordbruksutskottet på att ett förbud skulle kunna vara områdesspecifikt och tidsbegränsat, för att möjliggöra flexibilitet och ändamålsenlighet i lagstiftningen.

Det kan tilläggas i sammanhanget att regeringens förslag är brett och långtgående. De huvudsakliga problemen med utfodring av vilt rör överdriven utfodring av klövvilt. Ett generellt förbud av all utfodring av allt vilt skjuter alltså långt över målet.

I samband med detta uppmanade utskottet regeringen att återkomma med nya förslag till lagstiftning och förslag till reglering av viltutfodringen. Det är i dag ett halvår sedan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

1. Har statsrådet och regeringen påbörjat en beredning av ett nytt förslag till regelverk för utfodring av vilt?

2. När kommer statsrådet och regeringen att återkomma till riksdagen med skarpa förslag som rör utfodring av vilt?