Interpellation 2016/17:48 Sänkt arbetsgivaravgift för enmansföretag

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Utmaningarna som Sverige står inför är stora, till exempel ett framväxande utanförskap som om några år kommer att omfatta 1 miljon personer. Arbetsmarknaden går på många sätt bra men är tudelad.

För att möta det framväxande utanförskapet krävs en politik som ger bra förutsättningar till företagen så att jobben kan växa fram. Tyvärr driver regeringen en politik som i många stycken är exempel på det motsatta; man höjer skatter och gör det dyrare att anställa.

I budgetpropositionen finns det undantag från skattehöjarlinjen. Ett exempel är förslaget om sänkt arbetsgivaravgift under ett år för enmansföretag som gör sin första anställning.

De flesta nya jobb skapas i småföretagen, och det är positivt att regeringen vill göra något för dem.

Organisationen Företagarna har kritiserat förslaget eftersom sänkningen av arbetsgivaravgifterna endast riktar sig till företagsformen enskild firma. Bolagsformen aktiebolag omfattas däremot inte.

Företagarna pekar i sin kritik på att enskild firma inte är en lämplig företagsform för att anställa och varnar för ”ekonomisk ruin” för den företagare som anställer inom ramen för enskild firma.

Min fråga till finansministern är därför:

 

Kommer finansministern att verka för att ensamföretagare som har sin verksamhet i aktiebolagsform också ska omfattas av sänkt arbetsgivaravgift för bolagets första anställning?