Interpellation 2016/17:475 Friskvård för egenföretagare

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Att företag kan hjälpa sina anställda att arbeta förebyggande med hälsan genom friskvård är positivt. En god folkhälsa ger färre sjukskrivningsdagar, vilket gynnar arbetsgivaren, arbetstagaren och även staten i förlängningen. Samma utgångspunkter gäller även för småföretagare; ett förebyggande genom friskvårdsbidrag kan bidra till bättre hälsa för anställda men gynnar också bolagets ägare.

Detta gäller dock endast om företaget drivs i aktiebolagsform. Då kan företaget göra avdrag för friskvårdsbidrag för såväl ägare som medarbetare. Om verksamheten drivs i enskild firma är det tillåtet att göra avdrag för friskvårdsbidrag för eventuella anställda – men inte för företagaren själv.

Ur hälsosynpunkt är det olyckligt att associationsformen för företagandet är avgörande för om det är möjligt att göra avdrag för friskvård. Företagarna behandlas dessutom olika, givet associationsform, vilket kan upplevas som orättvist.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Är finansministern beredd att vidta åtgärder för att upphäva skillnaden mellan de olika associationsformerna när det gäller företagens möjlighet till avdrag för friskvård?