Interpellation 2016/17:470 Export av vår miljöpåverkan

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

I Agenda 2030-målen anges bland annat att alla FN:s medlemsländer ska arbeta för att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster samt främja ett hållbart jordbruk. Sveriges riksdag har även fastställt generationsmålet, där det framgår att vi inte ska exportera vår miljöpåverkan till andra länder.

Hållbarhetsfrågor handlar om balans mellan miljö, ekonomi och sociala frågor, men också om att väga lokala och globala aspekter. Regeringen har angett att den vill öka produktionen, konsumtionen och exporten av ekologiska livsmedel. Ökad andel ekologisk produktion ger dock lägre produktionsvolymer totalt. Eftersom svensk livsmedelsproduktion generellt sett är mer miljövänlig än alternativen innebär minskad svensk produktion ökad miljöbelastning globalt sett, eftersom varorna måste ersättas med produkter producerade med mindre strikta krav.

Enligt forskning som beskrivs i boken Den ekologiska drömmen, skriven av fem forskare från SLU, ger ekoodling inte ett lägre utsläpp av näringsämnen till yt- och grundvattnet och bidrar därmed till övergödningen. Detta är något som försvårar uppfyllelsen av det av riksdagen fastslagna övergödningsmålet. Forskarna varnar även för att mål om ökad konsumtion av ekologiska livsmedel innebär att naturmark måste omvandlas till åkermark i Sverige eller utomlands, vilket betyder att skogs- eller gräsmark där koldioxid lagrats måste avverkas. Detta är problematiskt från ett miljö- och klimatperspektiv.

Ovanstående exempel visar behovet av att regeringen tydliggör sin syn både på generationsmålet och på Agenda 2030-arbetet. Menar regeringen att ökad global miljöpåverkan från en sektor, till följd av politisk styrning mot mindre effektiva produktionsmetoder, kan och bör kompenseras med minskad påverkan i andra sektorer, och i så fall vilka? Om inte bör regeringen redogöra för på vilket sätt den i så fall avser att arbeta för att generationsmålet kan nås inom olika sektorer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

1. Hur bedömer ministern att Sveriges miljöpåverkan globalt sett kommer att förändras under kommande år, och i vilka sektorer ser ministern ökad respektive minskad belastning?

2. Vilka åtgärder är ministern och regeringen beredda att vidta med anledning av detta?