Interpellation 2016/17:448 Funktionsnedsattas möjlighet till jakt

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Jakt och viltvård är en viktig möjlighet till rekreation och friluftsliv i Sverige, samtidigt som den ökar förståelsen för djur och natur. En svensk modell för jaktpolitiken – där det civila samhället genom Svenska Jägareförbundet samarbetar med berörda myndigheter – är på flera sätt framgångsrik. Genom frivilliga insatser från jägare har vi livskraftiga viltstammar i landet. Den hållbara rovdjurspolitiken säkerställer att våra fem stora rovdjur har gynnsam bevarandestatus.

Men svensk jakt är tyvärr inte lättåtkomlig för alla. Jägare med funktionsnedsättning behöver ofta använda sig av ett motordrivet fordon för att komma ut i terrängen. För detta krävs i de allra flesta fall dispens från terrängkörningslagen, jaktförordningen och jaktlagen.

Systemet med dispenser är tidskrävande och kostsamt. Tiden för handläggning är lång – ofta mer än fyra veckor – och skulle kunna användas till mer prioriterade ärenden om man exempelvis utökade dispenstidens giltighetstid. Ett annat problem många funktionsnedsatta jägare upplever är den orimliga hantering som åläggs jägaren när man måste ta med sig ett stort antal dispenser till jakt, eftersom varje område kräver en separat dispens.

Detta är en fråga som har uppmärksammats av bland andra Sven-Erik Bucht. I december 2015 lovade ministern att ett förslag till lagändring skulle läggas fram för Sveriges riksdag under våren 2016 för att vara på plats till jakten under hösten 2016. Ett i grunden välkommet besked, eftersom ambitionen för regeringen bör vara att alla människor, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, ska kunna ägna sig åt jakt som fritidssysselsättning.

Någon sådan lagändring, eller ett effektfullt förtydligande av den nuvarande lagstiftningen, har inte presenterats eller implementerats. Problemet med olika tolkningar av olika länsstyrelser kvarstår.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Kommer statsrådet och regeringen att presentera några nya förslag till lagstiftning under 2017 i syfte att underlätta jakt för människor med funktionsnedsättning?