Interpellation 2016/17:422 Migrationsverkets anvisningar

av Gunilla Nordgren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För en tid sedan fick jag svar på min fråga till ministern angående Migrationsverkets placeringar av nyanlända med uppehållstillstånd som bor på uppsagda boenden.

Jag tycker att svaret jag fick var positivt då det i svaret framgick att regeringen i regleringsbrevet för 2017 till Migrationsverket ”infört en målsättning om att Migrationsverket, när det är möjligt [...], ska anvisa personer till samma kommun som de bott i under asyltiden”.

Men verkligheten är tyvärr en annan.

Migrationsverkets sätt att arbeta är byråkratiskt och stelbent och tar inte tillräcklig hänsyn till vare sig de nyanlända eller kommunerna.

När en kommun meddelar att den för närvarande har tillgång till bostäder och vill och har möjlighet (inom anvisat antal) att ta emot personer/familjer som i dag bor på ett boende i kommunen som är uppsagt, så meddelar Migrationsverket att det inte går att plocka ut dessa personer.

I stället för möjligheter för personer/ familjer att bli anvisade till den kommun de redan bor i, vilket hade inneburit att barnen inte behövt ryckas upp från skolor/förskolor och från olika nätverk med mera, faktorer som medverkar till en fungerande integration, blir beslutet från Migrationsverket att de ska flyttas till en annan kommun, vilket medför ny introduktion etcetera.

Sämre för de nyanlända, sämre för kommunerna och dessutom dyrare.

Migrationsverket menar att om kommunen har uppfyllt sin ”tremånaderskvot” och vill ändra antalet ska detta anmälas tre månader i förväg.

Det är en utmaning för kommunerna att ordna bostäder och skola med mera för alla de nyanlända som nu får uppehållstillstånd. Det är då förvånande att Migrationsverket inte försöker medverka till att anvisningar kan fungera på bästa sätt såväl för de nyanlända som inte behöver ryckas upp från skola med mera, som för kommunen som redan har placerat barn i skolan/förskolan och föräldrar som påbörjat sin sfi-undervisning med mera.

En vinn-vinnsituation som i stället byts mot att flytta dessa familjer till en annan kommun, där de på flera sätt får börja om från början. 

Migrationsverket menar att det ska ta hänsyn till turordningen för beviljandet och till anknytning.

Uppenbarligen tar man mer hänsyn till turordningen än till anknytningen; något som borde vara självklart för att nå en bra och värdig anvisning prioriteras alltså inte.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Är ministern beredd att skyndsamt förtydliga för Migrationsverket att personer vid uppsagda boenden i första hand ska anvisas till den kommun där boendet är beläget och inom anvisat antal, i vart fall då kommunen meddelat Migrationsverket att den både har möjlighet och önskar att ta emot dessa personer/familjer?