Interpellation 2016/17:420 Försenade utbetalningar av EU:s jordbruksstöd

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Vid mitt möte med Sveriges Mjölkbönder var det många lantbrukare som uttryckte kritik mot Jordbruksverkets sena utbetalningar. Många av dem har inte fått utbetalningar av EU-stödet från 2015 och uttryckte sin frustration över den svåra ekonomiska situation de befinner sig i.

Det har länge varit känt att 2015 var ett speciellt år med reformer i EU:s jordbrukspolitik och av reglerna för jordbruksstöd. Därför kan det inte komma som någon överraskning för regeringen och Jordbruksverket att det kan krävas extra resurser för att i tid kunna göra utbetalningar av EU-stöd till landets lantbrukare.

Trots att regeringen och Jordbruksverket haft kännedom om att nya regler gäller har man misslyckats med att se till att jordbruksstöd betalas ut i tid. Följden av detta är att många lantbrukare hotas av likviditetskris och tvingas belåna sin verksamhet för att kunna täcka situationen ekonomiskt.

Låg lönsamhet och hård internationell konkurrens, där utländska lantbrukare gynnas till följd av de svenska särkraven, gör att svenska lantbrukare redan befinner sig i en svår situation. Att i det läget drabbas av ytterligare problem med att få fram pengar till räkningar och kostnader förvärrar situationen. Sveriges lantbrukare måste få ut sina EU-pengar i tid. Detta är inte acceptabelt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

  1. Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att lantbrukarna ska kunna få ut utbetalningar av EU:s jordbruksstöd i tid?
  1. Har statsrådet fortsatt förtroende för Jordbruksverkets förmåga att hantera framtida utbetalningar av EU:s jordbruksstöd?