Interpellation 2016/17:401 Terrorhotet och återvändande terroriststridande

av Anti Avsan (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Ett av de största terrorhoten mot Sverige är – enligt Säkerhetspolisen – de ungefär 140 personer som har återvänt hit efter att ha rest och anslutit sig till terroristgruppen Daish. Utgångspunkten för behandlingen av sådana återvändare måste vara att lagföring för förövad brottslighet ska ske i samtliga fall där detta över huvud taget är möjligt.

Det måste därför göras omfattande ansträngningar beträffande alla återvändare i syfte att utreda eventuell förövad brottslighet och att lagföra dem som har gjort sig skyldiga till terroristbrottslighet, krigsförbrytelser eller andra brott. Samtidigt är det också betydelsefullt att återvändare återanpassas till samhället så långt detta är möjligt. Här är så kallade avhoppar- eller exitverksamheter och olika andra insatser betydelsefulla.

Det finns inga lokala handlingsplaner och inte heller tillräcklig kunskap runt om i Sveriges kommuner för att kunna hantera radikaliserade återvändare. Trots detta har kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i intervjuer under senare tid berömt flera kommuner för deras arbete. I något av dessa fall framkom det att en kommun inte hade hanterat ett enda fall med någon återvändare.

Mot bakgrund av detta skulle det vara intressant att höra ministern utveckla sina tankar om kommunernas arbete och på vilket sätt detta fungerar adekvat enligt hennes uppfattning.

Moderaterna har lagt fram ett stort antal förslag om arbetet mot terrorism och radikalisering, utöver de åtgärder partierna står bakom i den överenskommelse som tidigare har ingåtts mellan regeringen, Moderaterna och flera andra partier. När det gäller återvändare slår vi fast i vår partimotion om kraftfulla åtgärder mot terrorism att det måste upprättas riktlinjer för att hantera återvändare och att lagföring ska komma i främsta rummet.

Att åstadkomma lagföring kräver att såväl Åklagarmyndigheten som Säkerhetspolisen har tillräckliga resurser för utredning, spaning och ingripanden mot individer eller grupper som misstänks ha begått terroristhandlingar i utlandet eller som har för avsikt att begå sådana handlingar i Sverige. Vi har avsatt resurser till detta i våra budgetmotioner, men regeringens insatser har än så länge inte mött upp mot de behov som finns inom detta område. Härutöver krävs det internationellt samarbete och en reell förmåga att kunna säkra bevisning.

Helt uppenbart är det så att det behöver göras mer för att stärka polisens och kommunernas arbete mot radikalisering, våldsbejakande islamistisk extremism och återvändare från Daish.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

  1. Hur ser ministern på det faktum att många kommuner saknar handlingsplaner för att arbeta med återvändande terroriststridande?
  2. Vilka initiativ tänker ministern och regeringen vidta för att samtliga kommuner ska ha handlingsplaner och riktlinjer för arbetet med återvändande terroriststridande?
  3. Vilka initiativ kommer ministern och regeringen att ta för att återvändande terroriststridande ska följas upp av individuella handlingsplaner för avradikalisering?