Interpellation 2016/17:393 Nya utstationeringsregler och dess effekt på bostadsbyggandet

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Tillsammans med Sverigedemokraterna vill regeringen försvåra för utländska företag och arbetstagare att verka i Sverige genom att riva upp den så kallade lex Laval-lagen. Den största branschen för utstationering är byggsektorn. Att försvåra för utländsk arbetskraft kommer därmed att påverka byggandet negativt och riskerar att förvärra den akuta bostadsbristen i Sverige. Därför är regeringens linje att riva upp lex Laval tillsammans med Sverigedemokraterna än mer bekymmersam än att man ger fackföreningar ökade möjligheter till stridsåtgärder. Dessutom bryter förslaget med stor sannolikhet mot EU-rätten.

Att regeringen tillgodoser LO:s önskan att motverka utländsk arbetskraft i Sverige och Sverigedemokraternas politik att vilja stänga gränser är både samhällsekonomiskt och bostadspolitiskt fel. Redan i dag är det svårt att få fram tillräcklig arbetskraft och kompetens i byggsektorn. Sverige har de högsta byggkostnaderna i EU, och nu blir de ännu högre. De svenska konsumenterna och skattebetalarna riskerar att bli de stora förlorarna.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att inte konsekvenserna av nya utstationeringsregler ska få negativ effekt på bostadsbyggandet i Sverige?