Interpellation 2016/17:332 Åtgärder för att få fram fler lärare

av Maria Stockhaus (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

En rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) visar att många lärarstudenter hoppar av lärarutbildningen; detta gäller framför allt de som läser till ämneslärare och grundlärarutbildningen med inriktning mot årskurs 4–6. Enligt rapporten är det inte de med höga gymnasiebetyg som hoppar av, utan de som kommit in på ett lågt betygsvärde. Vidare verkar det vara så att män i högre grad tenderar att hoppa av utbildningen.

I en artikel i Svenska Dagbladet av rapportförfattaren kan man läsa att om man har låga betyg från gymnasiet verkar man helt enkelt ha svårt att klara av vissa utbildningar trots att man är behörig.  När det gäller ämneslärarutbildningen är det ganska många som har relativt låga betyg från gymnasiet.

Slutsatsen man kan dra är att en utbyggd lärarutbildning, vilken regeringen beslutat om, sannolikt inte leder till nämnvärt fler lärare i och med att avhoppen blir för stora. Däremot kan det innebära att ännu fler i de lägre betygskategorierna kommer att antas. Detta kan i sin tur riskera att kvaliteten på lärarutbildningen kraftigt försämras. Det gynnar inte utvecklingen av den svenska skolan.

Det ovan beskrivna läget är så klart oroande med tanke på den stora lärarbrist Sverige har.

Fler platser ger alltså inte fler lärare, och jag vill därför fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Vilka andra förslag har ministern och regeringen för att få fram fler lärare?