Interpellation 2016/17:330 Arbetskraftsinvandring

av Johan Forssell (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringens utredare om arbetskraftsinvandring presenterade i december sitt betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Utredningens förslag var tyvärr otillräckliga för att möta det växande problemet med att arbetskraft utvisas på grund av mindre misstag från seriösa arbetsgivare.

Under den senaste tiden har vi nåtts av upprepade beskrivningar av fall där arbetskraftsinvandrare utvisas från Sverige utan att det förefaller finnas fullgoda anledningar. I många fall sker detta på grund av mindre misstag som begåtts av seriösa arbetsgivare till följd av ett snårigt regelverk.

Ett av företagen som drabbats är det svenska musikföretaget Spotify som nyligen lämnat in en skrivelse till Justitiedepartementet. Enligt företaget så riskerar 15 nyckelmedarbetare att förlora sina arbetstillstånd på grund av teknikaliteter. Det finns flera liknande fall runt om i Sverige där människor som arbetar och betalar skatt blir utvisade på grund av mindre misstag. Detta är orimligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att förändra lagstiftningen i syfte att förhindra att mindre misstag och teknikaliteter leder till att personer förlorar sina arbetstillstånd och blir utvisade?