Interpellation 2016/17:325 Den misstänkta brottsligheten vid Statens fastighetsverk

av Erik Andersson (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Härvan inom Statens fastighetsverk är en exempellös händelse där till och med myndighetens generaldirektör har tagits in för häktningsförhandling. Enligt medieuppgifter fick det ansvariga statsrådet Per Bolund (MP) information i november 2016 om att Statens fastighetsverk hade gjort en polisanmälan mot en tidigare medarbetare. Det dröjde sedan till den 26 januari 2017 innan statsrådet agerade genom att ta generaldirektören ur tjänst. Detta agerande tycks ha varit en direkt följd av Kalla faktas rapportering.

Regeringen och ansvarigt statsråd har ett ansvar för att styra statens myndigheter på ett korrekt och effektivt sätt. Om det uppdagas missförhållanden inom en myndighet är det i första läget myndighetsledningens ansvar att agera – men om missförhållandena även berör myndighetsledningen blir det regeringens sak att gripa in. Det är till exempel regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörer.

Det som nu uppdagas avseende misstänkt brottslighet vid Statens fastighetsverk kommer att behöva vara föremål för utvärdering av såväl myndighetens som regeringens hantering för att säkerställa att rutiner finns på plats som bättre hindrar att liknande situationer uppkommer.

Med anledning av det ovan sagda vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

  1. Vilka åtgärder vidtog statsrådet mellan informationen i november 2016 och det att generaldirektören den 26 januari 2017 togs ur tjänst, för att skaffa sig en fullständig bild av situationen inom myndigheten?
  2. När fick statsrådet klart för sig att missförhållandena inom Statens fastighetsverk kunde misstänkas beröra den allra högsta ledningen i form av generaldirektören?
  3. Vilka åtgärder har statsrådet i övrigt vidtagit med anledning av den misstänkta brottsligheten vid Statens fastighetsverk?