Interpellation 2016/17:316 Centralisering av journalister

av Edward Riedl (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Sverige är ett långt land med 290 kommuner. För att garantera alla människors möjlighet till inflytande och för att upprätthålla en stabil demokrati krävs därför en granskande och närvarande journalistkår.

År 2015 gjorde Institutet för mediestudier en undersökning av var i landet den svenska journalistkåren bor någonstans. Undersökningen visar att majoriteten bor i städer med mer än 10 000 invånare och den absoluta majoriteten – 40 procent – bor i Stockholms tätort.

I dag är dock stora delar av Sverige underrepresenterade av journalister i förhållande till hur många som bor där. I vissa kommuner finns det inte några journalister alls. Den starka centraliseringen av journalister i Sveriges största stad är dock inte så konstig med tanke på att det är där de stora medierna har sina huvudkontor. Men i fallet när det kommer till public service vet vi att allt fler lokala stationer har fått allt sämre villkor och svårare att täcka in stora områden. Rapporteringen runt om i landet blir därmed lidande och riskerar urholka syftet med att betala in licenspengar till public service.

Sammanfattningsvis är centraliseringen av journalister till framför allt Stockholm ett problem, och mina frågor till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke blir därför:

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att garantera att public service förblir rikstäckande? 
  2. Avser ministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att public service-företagen arbetar aktivt för att motverka ytterligare centralisering till storstäderna och garantera en bevakning av hela Sverige?