Interpellation 2016/17:314 SVT:s användning av licenspengar

av Edward Riedl (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Public service har en offentlig finansiering på totalt 8,144 miljarder vilket går till SVT, SR och UR och ger dem en ekonomisk särställning i förhållande till övriga medier. I dag ser vi hur såväl SVT som SR använder dessa resurser till att direkt konkurrera med de privata medieföretagen på sociala medier och andra onlineplattformar för text- och bildbaserad journalistik, tv och interaktivitet med publiken. SVT och SR går alltmer från att vara utpräglade tv- respektive radiobolag till allmänna nyhetsdistributörer, vars utbud liknar tidningsföretagens utbud online, något som sätter än mer press på övriga aktörer i en redan hårt konkurrensutsatt bransch.

Det är däremot inte bara SVT som gynnas av dessa investeringar utan det gynnar även Facebook, som saknar ett eget medieinnehåll. SVT:s investeringar håller på att göra Facebook till en ännu starkare konkurrent om mediebranschens publik. SVT har exempelvis betalat Facebook för att nå andra mediers läsare genom Facebookannonser.

SVT har nu även tänkt inleda samarbete med Google. Med den nya tjänsten AMP, Accelerated Mobile Pages, lockar Google innehållsproducenter att leverera till deras plattform. Tanken är att konsumenten aldrig ska behöva lämna Google eller Facebook för att tillgodogöra sig annat innehåll. Att licenspengar till public service används för att stärka globala aktörers konkurrenskraft gentemot svenska medieföretag kan knappast anses rymmas inom den statliga finansieringens syften, inte heller att SVT med hjälp av offentliga medier ska bli den enda dominerande aktören.

Med anledning av ovanstående vill jag därför fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

  1. Avser ministern att verka för ändrade anslagsvillkor för att säkerställa att public service-företagens medel inte används för att konkurrera med övriga medier på onlineplattformar?
  2. Avser ministern att, med anledning av SVT:s agerande på sociala medier, vidta åtgärder för att säkerställa mångfalden av nyhetskällor?