Interpellation 2016/17:312 Snabbspår för nyanlända

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

På min skriftliga fråga angående snabbspår lämnade arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson ett svar den 22 december. I svaret återfinns en lägesbeskrivning av Arbetsförmedlingens rapport om samordning med myndigheternas samarbetspartners för snabbspåren samt regeringens ambition till att fler nyanlända ska kunna etablera sig och att där det finns bristyrken i branscherna ska det ges hjälp med kompetensförsörjningen.

Det står också i svaret att det på vissa snabbspår finns utmaningar med att hitta lämpliga deltagare till de insatser som erbjuds. Efter att ha lyssnat på en dragning från en branchorganisationen om möjligheter för kockar att få arbete blir det tydligt att snabbspåren inte fungerar som de ska. Initialt skulle det finnas 300 kockar i etableringsuppdraget hösten 2015. Av dessa har dock endast 65 blivit validerade under 2016 och processen riskerar att bromsas och stoppas upp av Arbetsförmedlingen. Antalet valideringar sedan hösten 2016 har också sjunkit radikalt.

I höstas rapporterades även om problematiken med att få in nyanlända i fastighetsbranschen. Arbetsförmedlingen har själv rapporterat att det finns över 2 000 personer som är redo att börja arbeta inom branschen, valideringsverktyg är framtaget för att bedöma deras kompetens och utbildning från hemländerna och arbetsgivarna väntar med öppna armar. Men ingenting händer och ingen av dessa människor har hittills kommit ut i arbetslivet via snabbspåren. Samtidigt vittnar flera arbetsgivare om att kontakten med Arbetsförmedlingen när det gäller snabbspår lämnar mer att önska. Det är tydligt att Arbetsförmedlingen måste bli bättre på att möta upp branscherna, så att dessa gemensamt kan samverka för att snabbspår ska vara just snabbspår.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder och initiativ avser ministern att vidta för att förbättra och öka på takten så att nyanlända kommer ut på arbetsmarknaden via Arbetsförmedlingens snabbspår?