Interpellation 2016/17:297 Västra länken i Umeå

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I och med förseningen av den nationella infrastrukturplanen och de uppmärksammade direktiv som regeringen gav Trafikverket om att ompröva 20 redan beslutade infrastrukturprojekt finns det anledning att undra vad som dröjer. Fortfarande är det oklart om Västra länken i Umeå kommer att byggas eller inte. 

Västra länken är en ringled runt Umeå, av vilken i dag två tredjedelar är färdiga och den sista delen, Västra länken (ny E12), är vad som återstår.  Tidigare passerade både E4 och E12 med mycket tung trafik genom staden, med stora miljö- och trafiksäkerhetsproblem som följd. E4 är i dag flyttad från centrum till Östra länken, som är en del av den nya ringleden. E12 är tillfälligt flyttad till Norra och Östra länken i väntan på att den sista delen av ringleden byggs (Västra länken.) Först när Västra länken är färdig kan E12 flyttas till sitt slutliga läge och full effekt av projektet nås.

Anna Johansson har tidigare stått i riksdagens kammare och hävdat att bygget av Västra länken inte är hotat, men i och med att det var ett av de 20 projekt som skulle granskas och att den nationella planen dröjer finns det anledning att börja undra. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Kommer Västra länken att vara med i den nationella infrastrukturplanen?