Interpellation 2016/17:294 Statliga bolag

av Edward Riedl (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

I en granskning gjord av Riksrevisionen konstateras att det i dag inte finns tillräckligt starka skäl enligt de kriterier uppsatta av riksdagen för ett fortsatt ägande av ett flertal av de statliga bolagen.

Svenska staten är i dag en av de största bolagsägarna i Sverige med ca 158 000 anställda i ett femtiotal bolag. Enligt några av de kriterier som riksdagen har fastslagit gällande statligt ägda bolag får ägande enbart ske om ett minskat statligt ägande skulle försämra konkurrensen, om bolaget har ett samhällsuppdrag som svårligen skulle hanteras utan statlig ägande, om det råder ett så kallat naturligt monopol eller om starka samhällsintressen talar för ett monopol.

Huvudsyftet med statligt ägande av bolag får inte vara att generera ekonomisk avkastning till ägaren, utan måste vara motiverat av andra skäl. Riksrevisionen finner att entydiga skäl till fortsatt statligt ägande saknas för många statligt ägda bolag, bland annat SAS, Bilprovningen och Apoteket.

Staten ska inte äga för ägandets skull. Om det inte finns något särskilt skäl som motiverar ett statligt ägande bör bolagen i så fall säljas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att se över det statliga ägandet av bolag mot bakgrund av att de inte längre kan motiveras utifrån de av riksdagen fastslagna kriterierna gällande statligt ägande?