Interpellation 2016/17:291 Förtroendet för polisen

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under december 2016 redovisades 24 procent färre ärenden till åklagare i jämförelse med förra året. Samtidigt uppskattar Svensk Handel att det sker ungefär 2 miljoner stölder i butiker runt om i landet årligen till ett sammanlagt värde av 4,6 miljarder kronor.

De personer som lagförs för stöld döms ofta till böter, men åtta av tio betalar inte utan de obetalda böterna läggs i stället på hög. En del av förövarna har dessutom ingen adress i Sverige, vilket även det är en bidragande orsak till att böterna inte blir betalda.

Till följd av dels den låga uppklaringsfrekvensen av brott, dels problematiken med återkommande förövare väljer i dag butiker att inte etablera sig i vissa områden eller orter. Till följd av den låga uppklaringsfrekvensen finns det även uppskattningar som pekar på att så få som 2 procent av butiksstölder anmäls i dag till polisen. Till stor del handlar det om att butiksstölder upptäcks långt senare men även om att det tar för lång tid att vänta på polis, att straffen för stöldbrott är så låga och att de inte motiverar insatsen eller att situationen känns så obehaglig att butiken låter den misstänkte lämna utan åtgärd. Ytterligare ett problem är att butikerna i utsatta områden har svårt att försäkra sig eller så sker det till en betydligt högre premie. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att återupprätta tryggheten samt förtroendet för polisen hos butiksägare?