Interpellation 2016/17:290 Välfärdsutredningen

av Isabella Hökmark (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Ledande redovisningsexperter och tunga branschföreträdare varnar för oanade konsekvenser av Reepalus välfärdsutredning. Bland annat har PWC räknat på förslaget, där de har funnit betydande risker för att företag ska slås ut. Denna oro delas nu även av tunga S-kommunalråd, som manar regeringen att tänka om och göra upp med allianspartierna.

Utredningens förslag innebär i praktiken att skolor och vård- och omsorgsföretag förbjuds. Att sätta ett vinsttak som blir ett vinstförbud och alltså inte tillåter avkastning på gjorda investeringar eller möjlighet att bygga upp ett kapital för framtida utgifter innebär att dessa privata välfärdsföretag inte kan fortsätta drivas. Det är en stor förlust även för alla medborgare som förlorar sin möjlighet att välja den skola eller den omsorg man faktiskt vill ha.

Vi vet i dag att friskolorna i hög grad har bidragit till att alla skolor utvecklats. I kommuner där det finns flera skolor att välja bland har de kommunala skolorna blivit bättre. Även inom äldreomsorgen och vården har de privata alternativen vässat kommunens och landstingets verksamheter.

Sett till kvalitet och kundnöjdhet är både föräldrar och personal mer positiva till fristående skolor; detsamma gäller på vårdcentraler, inom äldreomsorgen och i sjukvården.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

  1. Delar statsrådet den oro som finns för att välfärdsutredningens förslag i praktiken innebär ett vinstförbud?
  2. Vilka konsekvenser bedömer statsrådet att ett sådant förbud kommer att få?
  3. Hur avser statsrådet att agera med anledning av detta?