Interpellation 2016/17:289 Fler poliser i Göteborg

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Brottslighet kränker människors frihet och rätt till sin egendom och kan aldrig tolereras. Samtidigt kan vi se att otryggheten breder ut sig. Vi möts av återkommande och mycket allvarlig brottslighet, inte minst i de större städerna i landet. Dessa så kallade ”särskilda händelser” har prioriterats av polisen, som fört resurser dit för att kunna utreda och lagföra de kriminella.

En kraftsamling vid särskilda händelser är rimlig, men den innebär också att polisresurser flyttas från annan viktig polisiär verksamhet. Det kan handla om att utreda såväl annan allvarlig brottslighet som att hantera mängdbrott. I det läget är det tydligt att polisens resurser inte räcker till.

Ett konkret exempel är polisområdet i södra Göteborg. Där bor ungefär 200 000 människor i områden som Landvetter, Mölndal, Askim, Frölunda och Tynnered. Enligt planen ska det i detta område finnas 200 poliser, i dagsläget är de bara 180.

Polisen i Göteborg har under det senaste året larmat om en alltmer ohållbar situation, med ungdomsgäng som drar runt på stadens gator, skapar otrygghet och begår brott. Brottsligheten i Göteborg har ökat, och antalet polisanmälningar rörande misshandel, narkotikabrott och rån har stigit kraftigt. Samtidigt har polisen pekat ut 14 bostadsområden runt om i Sverige som betecknas som de mest kriminellt belastade – sex av dessa ligger i Göteborg, och här finns också en överrepresentation gällande skottlossningar med dödlig utgång. Läget är så pass allvarligt i Göteborg och andra delar av Sverige att det behöver göras väsentligt mer än vad regeringen tänkt sig.

Regeringen har inga förslag om nya poliser och väljer att endast avsätta en tiondel av de nya resurser som Moderaterna gör i budgeten för 2017. Vi har som mål att det ska utbildas 2 000 nya poliser de närmaste åren, och satsningen ska framför allt riktas till de områden där brottsligheten är särskilt allvarlig och otryggheten är som störst.

Frågan är om regeringen och statsrådet är beredda att ändra inställning i denna fråga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Är statsrådet beredd att vidta åtgärder för att tillmötesgå Moderaternas krav på fler poliser för att möta behoven i Göteborg och andra orter i Sverige?