Interpellation 2016/17:284 Hamnstrejk i Göteborg trots kollektivavtal

av Lars Hjälmered (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Containerhamnen i Göteborg är Skandinaviens största. Sex av tio containrar som importeras eller exporteras till eller från Sverige går genom Göteborgs hamn. Svenska företag och svensk ekonomi är beroende av att logistiken i – men också till och från – Göteborgs hamn fungerar.

Arbetsgivaren i containerhamnen och det berörda LO-facket Transport har förhandlat och tecknat ett kollektivavtal. De båda parterna är överens om löner och andra villkor. Som en del av en förhandling är det möjligt för de båda parterna att vidta stridsåtgärder, vilket är helt rimligt. Samtidigt är det en viktig princip att stridsåtgärder inte ska vidtas från arbetsgivare eller arbetstagare när man väl kommit överens, så kallad fredsplikt.

I Göteborgs hamn är situationen den att det finns en annan facklig organisation som nu vidtar stridsåtgärder. Detta trots att arbetsgivaren och den avtalsslutande fackliga organisationen är överens och har tecknat ett kollektivavtal. Detta utmanar de principer som finns om hur avtal på arbetsmarknaden förhandlas fram, tecknas och vårdas på arbetsmarknaden. Stridsåtgärderna får också stora effekter på Göteborgs hamn och dess kunder såväl i direkta ekonomiska effekter som i att stridsåtgärderna skapar en osäkerhet om tillförlitligheten i dessa viktiga hamntransporter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Har ministern för avsikt att ta initiativ till en lagändring kring stridsåtgärder som säkerställer fredsplikt och att tecknade kollektivavtal ska respekteras utan inblandning av tredje part?