Interpellation 2016/17:276 Otryggheten i Nordstan

av Ellen Juntti (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I en artikelserie i Göteborgs-Tidningen har otryggheten och kriminaliteten i Nordstan tydligt gestaltats. Kvinnor vittnar om sexuella ofredanden och trakasserier. Många kvinnor väljer att inte polisanmäla då dessa brott sker så pass ofta att det har blivit vardag.

En femtedel av alla som bor i Västra Götalands län är otrygga på kvällstid i sitt eget bostadsområde. Det är en ökning från 14 till 20 procent bara under år 2016.

Kriminaliteten och otryggheten har blivit vardagsmat i Nordstan. Ingen ska behöva vänja sig vid sexuella trakasserier eller att någon tar sig rätten till någon annans kropp.

Även under statsrådets frågestund den 19 januari lyfte jag problematiken i Nordstan. Då fick jag svaret från Anders Ygeman att vi faktiskt ser ”hur det steg för steg håller på att bli bättre i Nordstan”.

När kvinnor funderar på att lämna sina arbeten på grund av utbredd kriminalitet i Nordstan undrar jag hur statsrådet kan vara nöjd och tycka att polisen gör tillräckligt.

Med anledning av kriminaliteten och otryggheten i Nordstan vill jag återigen fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder tänker Anders Ygeman vidta för att kriminaliteten ska minska, för att tryggheten ska återupprättas och för att kvinnor ska kunna vara fredade på sina arbeten i Nordstan?