Interpellation 2016/17:27 Effekten av arbetsmarknadspolitiska program

av Elisabeth Svantesson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Av Riksrevisionens rapport 2016:21 framgår att det finns brister i kunskapen om användningen och effekterna av det arbetsmarknadspolitiska programmet Förberedande och orienterande utbildning.

Riksrevisionens granskning visar att styrningen av insatsen är mycket flexibel, samtidigt som den uppföljning som gjorts av insatsen är svår att värdera eftersom insatsen rymmer många olika utbildningar med skilda syften och innehåll. Vidare visar kartläggningen att anvisning görs i syfte att uppnå aktivitetskrav för nyanlända i etableringsuppdraget, i stället för att främst vägledas av nyttan för deltagaren. Enligt rapporten finns det också sällan budgetbegränsningar internt på Arbetsförmedlingen och arbetsförmedlarna känner i liten utsträckning till kostnaden för insatsen när de anvisar.

Eftersom programmet ökat i omfattning och kostnad till närmare 1,9 miljarder kronor under år 2015 är det allvarligt att styrningen och uppföljningen är så svag. Eftersom detta är en vanlig insats för nyanlända och därför väntas växa i takt med etableringsuppdraget kommande år är det särskilt angeläget att säkerställa att dessa medel används på ett effektivt sätt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Hur avser arbetsmarknads- och etableringsministern att förbättra styrningen av programmet Förberedande och orienterande utbildning?

Hur säkerställer arbetsmarknads- och etableringsministern att de arbetsmarknadspolitiska programmen har en god effekt?