Interpellation 2016/17:269 Insatser för ett längre arbetsliv

av Niklas Wykman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Sveriges demografiska utveckling, där vi lever längre och är friska längre upp i åren, ställer krav på ett förlängt arbetsliv. Det handlar dels om att fler behöver etablera sig på arbetsmarknaden tidigare, dels om att underlätta för fler att stanna kvar i arbetslivet längre.

Alliansregeringen sänkte kostnaderna för att anställa personer över 65 år. Och det förstärkta jobbskatteavdraget ökade drivkrafterna att jobba längre upp i åren. Mellan 2006 och 2014 ökade också sysselsättningsgraden i åldersgruppen 65–74 med 6,4 procentenheter.

Nuvarande regering går i motsatt riktning och har infört en särskild löneskatt för personer som fyllt 65 år. Detta försämrar förutsättningarna för ett längre arbetsliv. Nya siffror från SCB visar att sysselsättningsgraden i åldersgruppen 65–74 år minskade med 0,6 procentenheter mellan år 2015 och 2016.

Med anledning av ovanstående är mina frågor till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

1. Ser ministern några risker med att den särskilda löneskatten för äldre påverkar incitamenten för arbetsgivare att ha erfarna medarbetare anställda?

 

2. Kan ministern tänka sig att utöka det förstärkta jobbskatteavdraget till att omfatta personer från till exempel 64 år?