Interpellation 2016/17:255 Särskild löneskatt för äldre

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den svenska ekonomin går på högvarv. Det är positivt, men Sverige står inför stora utmaningar. Regeringens egna prognoser visar att inom bara några år kommer omkring en miljon människor att befinna sig i utanförskap.

För att möta utmaningarna på bästa sätt krävs en politik där jobb och företagande lönar sig. Att få in människor på arbetsmarknaden och öka drivkraften till arbete är en nyckelfråga.

Det handlar inte bara om att få in människor på arbetsmarknaden; det handlar om att hålla kvar dem på arbetsmarknaden. I budgetpropositionen för 2016 tog regeringen bort sänkningen av socialavgifterna för äldre, vilket gjorde det dyrare att ha personer över 65 år anställda. Flera av remissinstanserna hade också invändningar mot höjningen.

Även personer äldre än 65 år har en plats på svensk arbetsmarknad. Allt fler, men inte alla, vill jobba lite längre. Många mår bra av det, och det är bra för Sverige. De äldre bidrar med kompetens och erfarenhet.

Vi moderater vill sänka de sociala avgifterna för äldre och öka drivkrafterna för både den enskilde och arbetsgivarna.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir därför:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att öka drivkrafterna för såväl den enskilde som företagen, för att få fler att jobba efter att de fyllt 65 år?