Interpellation 2016/17:245 Kontanthantering på landsbygden

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Jag har tidigare frågat statsrådet om han tänker vidta några åtgärder för att mildra effekterna för landsbygden när kontanthanteringen försvinner och om statsrådet planerar att förbättra kontantservicen på landsbygden. Svaret jag fick av statsrådet var mycket detaljerat avseende vem som har ansvar för vad när det gäller kontanthantering, men det gav inte svar på min fråga. 

Så länge kontanter är ett legitimt betalningsmedel i Sverige måste det finnas en fungerande kontanthantering i hela landet. Ständiga försämringar och minskade möjligheter för handlare och föreningar att lämna in kontanter till banker eller ombud innebär svårigheter för oss som bor på landsbygden. 

En parlamentarisk kommitté har fått i uppdrag att se över det penningpolitiska ramverket och riksbankslagen. Enligt uppdraget ska resultatet presenteras till försommaren 2019. Det innebär att det kommer att ta drygt två år innan det eventuellt presenteras en lösning på ett problem som drabbar många på landsbygden redan i dag. Eftersom jag inte fick svar på min fråga förra gången vill jag ge statsrådet chansen att förtydliga sig. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se till att kontanthanteringen fungerar även på landsbygden?