Interpellation 2016/17:228 Digitaliseringspolitiken

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

När Digitaliseringskommissionen nu har avlagt sin slutrapport finns ett stort arbete för regeringen att göra. Det kräver ett politiskt ledarskap i frågor som rör digitalisering och en strategi för det fortsatta arbetet.

I sin rapport föreslår Digitaliseringskommissionen en ny myndighet, som ska bygga kunskap om digitalisering, it och teknisk utveckling och även vara ett stöd till övriga myndigheter i arbetet. Detta är självfallet viktiga arbetsuppgifter, men det löser inte frågan om ledarskapet i fråga om digitalisering av Sverige.

En verkningsfull åtgärd som Digitaliseringskommissionen tar upp i sin rapport är regelförenklingar som gynnar digitalisering och effektiva it-lösningar. Det är därför av intresse att ta del av vad regeringen har för planer på detta område.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

1. Vad avser statsrådet och regeringen att vidta för åtgärder för att skapa ett tydligt ledarskap i digitaliseringsprocessen av det offentliga Sverige?

2. På vilket sätt kommer statsrådet och regeringen att utveckla regleringsbreven till svenska myndigheter i syfte att skynda på processen att digitalisera offentlig sektor?

3. Vilka regelförenklingar kommer statsrådet och regeringen att initiera för att underlätta digitaliseringen av Sverige?