Interpellation 2016/17:22 Nya direktiv till Trafikverket

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

På senare tid har flera medieredaktioner runt om i landet rapporterat om vägprojekt som är föremål för omprövning utifrån nya direktiv från regeringen till Trafikverket inför den kommande infrastrukturpropositionen. Rapporterna är oroande eftersom Trafikverket bekräftar att regeringens nya direktiv kan komma att påverka redan beslutade projekt. Såväl statsrådet Anna Johansson som lokala socialdemokrater har dock dementerat uppgifterna. Statsrådet och Trafikverket tycks således ha olika uppfattningar om vad de nya direktiven innebär.

Som ett exempel på det som beskrivs ovan har statsrådet Anna Johansson dementerat att vägprojektet Västra länken i Umeå skulle vara föremål för en omprövning. Det är möjligen tänkt att vara ett lugnande besked, men statsrådets uttalande väcker fler frågor än svar, då Trafikverket i sina uttalanden hävdar motsatsen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka är skälen till att statsrådet och Trafikverket har motsatta uppfattningar när det gäller frågan om regeringen har gett verket i uppdrag att se över Västra länken?

På vilka omständigheter och fakta baseras statsrådets uppfattning i frågan?