Interpellation 2016/17:184 Arbetskraftsinvandring

av Hans Rothenberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Kompetensbristen inom flera yrken i Sverige är på många håll akut. Det gäller såväl inom välfärden som i produktions- och tjänstesektorn. Om inget görs snart riskerar Sverige att tappa jobb och företag till utlandet – tillväxten sker där möjligheterna finns. Arbetskraftsinvandring är en nödvändighet när kompetensen inte finns i Sverige men har trots detta minskat flera år i rad.

Det kommer i dag många signaler om att regelverket för arbetskraftsinvandring fungerar dåligt och att Migrationsverkets handläggning torde kunna effektiviseras. Exemplen är flera på fall som inneburit att personer som arbetat en längre tid i Sverige får lämna landet på grund av att enkla administrativa misstag begåtts. Konsekvenserna för de personer som drabbas och för deras arbetsgivare står ofta inte i proportion till graden av de misstag som begåtts.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att göra för att underlätta möjligheterna till arbetskraftsinvandring som långsiktigt säkrar tillgången till relevant kompetensförsörjning inom yrkesområden i Sverige?

Vad avser ministern att göra för att effektivisera och förenkla handläggningen av ärenden som rör arbetskraftsinvandring?