Interpellation 2016/17:180 Bistånd från polis vid utmätning

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I medierna har det framkommit uppgifter om att tjänstemän från Kronofogdemyndigheten inte fått bistånd från Polismyndigheten i Uppsala i samband med att en så kallad betalningssäkring skulle göras. Detta trots att Säpo hävdade att gäldenären hade kopplingar till terrororganisationer.

Polisen i Uppsala valde att inte bistå vid den betalningssäkring som Kronofogdemyndigheten skulle genomföra med motiveringen att gäldenären bor i ett ”farligt område”.

Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Säpo driver det gemensamma projektet Snowball, vars syfte är att leta efter svarta pengar som bland annat används till terrorfinansiering. I ovan nämnda fall hade Skatteverket i en utredning slagit fast att gäldenären i fråga hanterat stora summor svarta pengar. Kronofogden skulle betalningssäkra dessa pengar.

Det är positivt att myndigheter samverkar för att stoppa och försvåra finansiering av terror och terrororganisationer. Men samarbetet måste gälla hela vägen, ända ut på fältet. Annars tappar projektet i effektivitet, och säkerheten för enskilda tjänstemän, som på olika sätt ska säkra tillgångar, riskeras på ett som är oförsvarligt. Ytterst är det Polismyndighetens uppgift att upprätthålla säkerheten för tjänstemän från andra myndigheter som bistår i arbetet mot terrorism. Det måste säkerställas att tjänstemän från Kronofogdemyndigheten kan utföra sitt arbete även i områden som polisen betecknar som "farliga".

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman blir därför:

 

Avser statsrådet att vidta någon åtgärd för att säkerställa att tjänstemän från Kronofogdemyndigheten kan utföra sitt arbete med bistånd från polisen oavsett i vilket område insatsen ska göras, och i så fall vad?