Interpellation 2016/17:177 Dubbelspåret genom Varberg

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Trafikverket varnar nu för att dubbelspåret på Västkustbanan genom Varberg kommer att bli 1 miljard kronor dyrare. Ett sådant budskap ställer allting på ända, och det är plötsligt oklart huruvida det någonsin går att färdigställa dubbel­spåret i Halland genom Varbergetappen, vilket skulle ge möjligheter till omvand­ling av staden och utveckling av hamnen som planerat.

Det finns en risk att projektet inte alls kommer med i den nationella transport­planen 2018–2029. Centerpartiets gruppledare i Varberg, Harald Lagerstedt, konstaterar att ”halvgjort arbete är ogjort arbete”. Det är svårt att inte hålla med honom. Varbergs­projektets nationella och europeiska betydelse för genom­för­andet av TEN-T – det transeuropeiska transportnätverket, där Sveriges del innefattar ”den nordiska triangeln”, väg/järnväg Malmö–Göteborg–Stockholm och längs Norrlandskusten mot Luleå – kan inte överskattas.

Jag har personligen argumenterat för att prioritera dubbelspårutbyggnad längs Västkustbanan ända sedan frågan aktualiserades för många decennier sedan. Det är viktigt för robustheten längs hela sträckan från Malmö till Göteborg, där hallänningar pendlar, att tågen kan ta sig fram. Flaskhalsar som denna hämmar kollektivresandet längs hela sträckan Malmö–Göteborg. Ska en eventuell ut­bygg­nad av höghastighetsjärnväg ske och genomförandet av Västsvenska paketet effektueras måste också banorna som knyter an fungera.

Dubbelspårsutbyggnad vid Maria i Helsingborg och genom Varberg måste genomföras skyndsamt för att den fulla effekten ska uppnås, med förbättringar av kapaciteten till och från Göteborg samt tunnelbygget genom Hallandsåsen.

En ny nationell transportplan kommer att presenteras under 2017 för åren 2018–2029. Det är mycket viktigt för hela Sverige att dubbelspåret finns med i den som ett prioriterat projekt. Det vet jag att statsrådet Anna Johansson håller med mig om.

Min fråga till statsrådet är:

 

Vad tänker statsrådet vidta för åtgärder för att dubbelspåret genom Varberg ska prioriteras i den nationella planen, och har statsrådet några besked till Varberg och andra västkustkommuner om vad de själva kan vidta för åtgärder för att medverka till det?