Interpellation 2016/17:163 Beräkningar av minskade klimatutsläpp

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Klimatutmaningen är global, och varje ton klimatutsläpp är lika skadligt oavsett var i världen utsläppet sker. Det är därför angeläget att de insatser som görs för att minska utsläppen görs utifrån en tydlig beräkning och värdering av hur stora utsläppsminskningar respektive åtgärd leder till. Utgångspunkten bör vara att åstadkomma så stora utsläppsminskningar som möjligt globalt, med de medel som satsas.

Det kan i och för sig inte uteslutas att det ibland kan finnas skäl att även göra vissa riktade insatser vid sidan av de åtgärder som beräknas vara mest kostnadseffektiva, men då är det viktigt att både motiven för detta och beräkningarna bakom tydligt redovisas.

Regeringen brukar hävda att den satsar rekordmycket på klimatinsatser men syftar då alltid på hur mycket av medborgarnas pengar – skattemedlen – som används, inte på resultaten i form av utsläppsminskningar. Men det är resultatet som räknas, inte hur mycket av andra människors pengar som spenderas.

Om regeringen menar allvar med klimatpolitiken är det helt nödvändigt att beräkningar för hur stora klimatutsläppsminskningar regeringens politik beräknas åstadkomma tydligt redovisas. Sådana uppgifter saknas helt i budgetpropositionen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

1. Hur stora minskningar av klimatutsläppen beräknar statsrådet och regeringen att budgeten för 2017 ger upphov till?

2. När kan riksdagen och allmänheten få ta del av de bakomliggande beräkningarna?

3. Förekommer det insatser från regeringens sida som inte är kostnadseffektiva sett till minskningen av klimatutsläpp, och kan statsrådet i så fall redogöra för vilka beräkningar och motiv som ligger bakom dessa insatser?