Interpellation 2016/17:161 Statliga beredskapsjobb

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Att politiker inte kan skapa jobb är väl dokumenterat och något även arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson brukar påtala. Politiken kan underlätta för företag att bedriva verksamhet och rusta människor för att bli anställningsbara, men det är främst i små och medelstora företag som jobb skapas. Mot bakgrund av detta, och särskilt med tanke på att det också verkat vara arbetsmarknadsministerns uppfattning, uppstår frågor kring regeringens prioriteringar när det gäller jobbpolitiken.

Nyligen gav regeringen Arbetsförmedlingen ett uppdrag i syfte att underlätta implementeringen av statligt finansierade beredskapsjobb i myndigheter. ”Myndigheterna ska ta fram lämpliga arbetsuppgifter som i dag inte utförs alls eller i otillräcklig omfattning och på lämpligt sätt informera om de lediga jobben”, heter det. På sikt hoppas regeringen att beredskapsjobben ska omfatta 5 000 personer. Regeringen vill alltså konstruera jobb som det i dag inte finns behov av.

Samtidigt visar nya siffror från Almega att tillväxten i RUT-branschen har stannat av. Antalet utförare av RUT-tjänster har minskat med drygt 10 procent i år. ”Nu har vi svart på vitt att utförarna blivit betydligt färre och att tillväxten i de traditionella RUT-tjänsterna varit näst intill obefintlig” skriver man i samband med rapportsläppet. Regeringen försvårar för fler RUT-jobb att växa fram genom att halvera taket i RUT för att i stället försöka konstruera” arbetsgifter som i dag inte utförs” på statliga myndigheter.

Frågan är varför ministern och regeringen prioriterar konstgjorda beredskapsjobb i stället för jobb som skapas av efterfrågan i RUT-branschen.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Varför prioriterar ministern och regeringen dessa statliga beredskapsjobb i stället för jobb som skapas av efterfrågan i RUT-branschen?