Interpellation 2016/17:160 Höjd skatt på arbete i tider av digitalisering

av Niklas Wykman (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I tider av digitalisering konkurrerar arbetstagare i större utsträckning med till exempel robotar och digitala lösningar. Arbetsmarknaden förändras. Digitaliseringen medför, och kan antas att fortsatt medföra, att arbetstillfällen försvinner, vilket i sin tur innebär skattebortfall. Då behöver skattebasen breddas – nya tjänster och jobb behöver växa fram. I det läget är det inte önskvärt att beskatta jobb hårdare än vad som redan görs. Den tidigare framtidsministern Kristina Persson var detta på spåren och sa sig vilja se över skattesystemet, och hon poängterade att det finns andra sätt att ta ut skatt än att göra det just på arbete.

Regeringens förslag om en ny skatt för finanssektorn innebär en extra löneskatt på 15 procent för finansiella verksamheter som är undantagna från moms. Följden riskerar bli att många finansiella bolag kommer att behöva minska sin personalstyrka för att inte kostnaderna ska skena. Bankföreningen pekar på att uppemot 17 000 jobb i finanssektorn hotas. Finansförbundet säger ”att en skattehöjning på arbete kommer att drabba de anställda i form av färre arbetstillfällen”. ”Digitaliseringen av finansbranschen kommer leda till stora omstruktureringar och personalminskningar”, fortsätter man. Införs det då en straffskatt på finansanställdas arbete kommer det att ge branschen ytterligare incitament till hårda rationaliseringar och flytt av arbetstillfällen till andra länder, förklaras det.

Detta är oroande och riskerar att få påverkan på svensk arbetsmarknad. Sverige beskattar redan jobb hårt, och i tider av digitalisering förefaller ytterligare beskattning på jobben vara särskilt riskabel.

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Hur anser ministern att jobben och arbetsmarknaden kommer att påverkas av höjd skatt på arbete i tider av digitalisering?