Interpellation 2016/17:158 Införande av flygskatt

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det saknas klimatskäl för att införa en nationell flygskatt i Sverige eftersom flyget ingår i handeln med utsläppsrätter och en sådan skatt därmed bara flyttar utsläppen någon annanstans.

Sverige är ett glest befolkat land med stora avstånd och vi är helt beroende av fungerande och prisvärda transporter. En flygskatt skulle, liksom den kilometerskatt som regeringen också aviserat att man vill införa, slå hårt mot jobb och tillväxt främst på landsbygden, utan att åstadkomma någon klimatnytta.

”Det är en straffskatt på resor”, konstaterar, helt korrekt, det socialdemokratiska kommunalrådet Lorents Burman i Skellefteå i en artikel i Dagens Industri.

Även när det gäller planerna på en flygskatt för resor utanför EU (utanför utsläppshandelssystemet) finns det nu andra lösningar som gäller internationellt och inte enbart för resor till eller från Sverige.

FN:s organisation för civilt flyg, ICAO, kom nyligen överens om ett avtal om utsläppsbegränsningar för det internationella flyget, med styrmedel som på sikt möjliggör ett fossilfritt flyg. Överenskommelsen är ett viktigt steg framåt för att minska flygets klimatutsläpp, men utan att begränsa människors rörlighet.

Systemet blir obligatoriskt 2027, men redan i den frivilliga fas som inleds 2021 kommer flyg motsvarande 86 procent av världens flygresor att täckas av systemet.

Miljöministern har tidigare gett utryck för att en internationell överenskommelse vore att föredra framför en svensk flygskatt. Jag delar den uppfattningen och förutsätter att regeringen också fullföljer den linjen och därmed avbryter planerna på att införa en svensk flygskatt.

Finansministerns svar på en skriftlig fråga från undertecknad till miljöministern i detta ärende ger dock inga indikationer på att regeringen skulle vara på väg att avbryta planerna på en flygskatt. Finansministerns svar understryker tvärtom att utredaren tittar på ”hur”, inte ”om”, en flygskatt ska kunna införas.

Eftersom det saknas klimatskäl att införa en flygskatt, såväl nationellt som för internationella resor, finns det anledning att misstänka att detta bara är ännu ett sätt för regeringen att öka beskattningen – det vill säga en rent fiskal skatt, som samtidigt slår hårt mot jobb och tillväxt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

– Vilka motiv ligger bakom regeringens uppdrag att utreda en flygskatt, dels avseende nationella flygresor, dels avseende internationella flygresor?

– Är det finansministerns ställningstagande att det finns klimatskäl för att införa en nationell flygskatt i Sverige?

– Är det finansministerns ställningstagande att skälen för ett eventuellt införande av en flygskatt i Sverige påverkas av den nya överenskommelsen inom ICAO, och i så fall på vilket sätt?

– Vilket är regeringens motiv för att enbart ge utredaren i uppdrag att analysera hur en flygskatt kan införas, inte att göra en analys av huruvida det alls är lämpligt eller medför några vinster avseende klimatutsläppen?