Interpellation 2016/17:153 Upphandlingsbrister hos Arbetsförmedlingen

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Den senaste tiden har det än en gång rapporterats om stora brister hos Arbetsförmedlingen när det gäller upphandling av utbildningar. Valideringen av yrkeskompetenser saknas från november och uppemot sex månader framöver. Trots att avtalen löper ut har den nya upphandlingen inte startat. Luckan skapar problem för en lång rad snabbspår för nyanlända med en yrkesutbildning, säger ansvarig tjänsteman för etableringsuppdraget på Arbetsförmedlingen i Dagens industri den 16 november. 

Andra uppgifter gör gällande att utbildningen yrkessvenska, en central utbildning för nyanlända, är underdimensionerad efter en upphandlingsmiss. Avtal efter avtal har löpt ut inom en rad arbetsmarknadsutbildningar, utan att Arbetsförmedlingen har gjort nya upphandlingar i tid. Detta drabbar bland annat byggbranschen, som behöver personal, och hotell- och restaurangnäringen, där man inte minst har ett stort behov av kockar. 

Det har även tidigare uppmärksammats att Arbetsförmedlingen har haft stora brister i sina upphandlingar i flera yrkesutbildningar. I maj interpellerade jag ministern om dessa brister, och ministern svarade då: ”Det är självklart att Arbetsförmedlingen som myndighet måste klara av att sköta upphandlingarna på ett effektivt och korrekt sätt. Så är det bara. Det är helt enkelt ett skall-krav på en myndighet.” 

Men arbetsmarknads- och etableringsministern har också sedan hon tillträdde på posten gång efter annan framhållit hur hon gett Arbetsförmedlingen friare tyglar.

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsministern:

 

Finner ministern anledning att vidta åtgärder med anledning av nya påvisade brister hos Arbetsförmedlingen när det gäller upphandling av utbildningar?