Interpellation 2016/17:15 Hastighetssänkningar på våra vägar

av Carl-Oskar Bohlin (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Under våren redovisade Trafikverket länsvisa rapporter med åtgärder för hastighetsanpassningar. Där framgår tydligt att framför allt landsbygdslän får sänkta hastigheter på en lång rad viktiga riksvägar där det i dag inte finns några mitträcken. På många av dessa platser finns det ingen plan för att i framtiden bygga mitträcken. Således handlar det om permanenta hastighetssänkningar från 90 till 80 kilometer per timme. Många storstadslän påverkas knappt av hastighetsrevisionen eftersom de har ett vägnät som i stor utsträckning redan byggts om till mitträckesvägar.

Trafikverket hänvisar i sin skrivelse att den nu föreslagna omfattande hastighetssänkningen ligger i linje med budgetpropositionen 2015/16. Man hänvisar till följande stycke i budgetpropositionen:

”Regeringen kommer att intensifiera arbetet för ökad säkerhet och trygghet på vägarna. Det finns en rad områden där Sverige har varit framgångsrikt, exempelvis genom mittseparering av vägsträckor, användning av trafiksäkerhetskameror och justerade hastighetsgränser. Detta arbete kommer att fortsätta …”

Således vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Står statsrådet och regeringen bakom de mycket omfattande hastighetssänkningar som Trafikverket nu föreslår i framför allt landsbygdslän med hänvisning till budgetpropositionen 2015/16?