Interpellation 2016/17:148 Migrationsverkets anvisningar av flyktingar till kommunerna

av Gunilla Nordgren (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Dagligen debatteras kommunernas svåra situation med att ordna bostäder till flyktingar som Migrationsverket anvisar enligt anvisningslagen.

Anvisningslagen innebär att alla kommuner ska ta emot nyanlända enligt ett bestämt anvisningstal.

Samtidigt som anvisningar sker säger nu Migrationsverket upp boenden som de upphandlat, vilket innebär bland annat att barn rycks upp från sina skolor för att skrivas in i en ny skola i en annan kommun.

Allt fler kommuner vädjar nu om en respit för att hinna med att ordna värdiga och rimliga bostäder till de nyanlända.

Svårighet att få fram bostäder råder i många kommuner och det oavsett politiskt styre. I många kommuner råder i dag bostadsbrist. Planeringsförutsättningarna för kommunerna är dåliga då kommunen ofta en knapp månad före anvisning får reda på vilka typer av hushåll som de avser anvisa, till exempel om det gäller ensamhushåll eller familjer.

Detta medför omfattande svårigheter i kommunernas bostadsplanering.

I de tre län som ska ta emot flest flyktingar har man lyckats anordna bostäder till cirka en tredjedel, en tredjedel är pågående anvisningar och en tredjedel återstår. Det torde stå klart för alla och envar att kommunerna inte kommer att klara av att ta emot alla de som de fått anvisade under 2016, och 2017 ökar antalet anvisningar.

I dag finns det kommuner som nu planerar att logera flyktingar i sovsalar och idrottshallar, kanske lagom till jul. Detta kan inte vara den optimala lösningen för någon, och ingen vill väl att situationen från hösten 2015 ska behöva upprepas?

Regeringen har gett löfte om att det ska införas olika regelförenklingar, till exempel i plan- och bygglagen, PBL. Dessa ändringar har dröjt och först nyligen kom ett förslag som ska ut på remiss. Först den 1 juli 2017 är det tänkt att de nya reglerna ska börja gälla.

Fram till dess gäller nuvarande regler som försvårar för kommunerna att få bygglov, och när de väl är beviljade överklagas de i ganska hög grad.

Om Migrationsverket gjorde en paus i anvisandet och i uppsägandet av upphandlade bostäder skulle kommunerna få en chans att komma i fatt och ha en rimligare chans att ordna goda bostäder.

Kanske skulle nyanlända kunna bo kvar i boendena en tid och kommuner som fått anvisning betala för de platserna, dock då högst den kostnad som motsvaras av den ersättning som kommunerna får.

Samtidigt är ju Migrationsverket skyldigt kommunerna miljardbelopp, som bara för Skånes kommuners del uppgår till ca 2 miljarder kronor.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Är ministern beredd att skyndsamt ta initiativ till att det införs en paus i Migrationsverkets anvisningar av flyktingar till kommunerna?