Interpellation 2016/17:102 Praktikplatser för asylsökande

av Désirée Pethrus (KD)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Efter beslut från regeringens vårproposition (2015/16:100) är Migrationsverkets sysselsättningsansvar för asylsökande under avveckling för att till årsskiftet överföras till länsstyrelserna. I sysselsättningsansvaret har ingått svenskundervisning, samhällsorientering och organiserad sysselsättning i form av praktik.

Sysselsättningsformen praktik har vuxit i omfattning i takt med den ökande mängden asylsökande, och till årsskiftet har Migrationsverket avtal om 15 000 platser med näringslivet. Möjligheten till praktik lyfts fram som en god lösning för att bryta den passivitet som annars uppges prägla tiden på asylboende i väntan på asyl. Etablerade yrkesfärdigheter som under väntetiden riskerar att grumlas får uppdateras. För arbetsgivare har också personalförsörjningen till bristyrken blivit en anledning till att ett flertal stora företag satsat stort på praktik. Ambitiösa program med inslag av både språk och introduktion till svenskt arbetsliv anses vara väl investerade satsningar.

Praktikplatserna har mött kritik från flera arbetstagarorganisationer, vilka hävdat risken för att oseriösa arbetsgivare ska utnyttja praktikanterna. Migrationsverket har vinnlagt sig om kontroller av företagen, som för övrigt är skyldiga att möta arbetsmiljölagens krav för en god arbetsmiljö. Sedan vårpropositionen har flera medier efterfrågat preciseringar av hur i synnerhet praktikplatserna kan fortleva och främjas under länsstyrelsernas försorg, detta samtidigt som Migrationsverket under avslutningen av sitt uppdrag mött ett stort intresse från näringslivet. Regeringen har inte valt att ge besked genom någon minister utan gav i stället via pressekreterare besked till tidningen Arbetet den 28 oktober att ”som det ser ut nu kommer ingen att ta över uppdraget som försvinner från Migrationsverket”.

Om arbetet med praktikplatser läggs ned försvinner en eftersökt integrationsinsats där viktiga arbetsmarknadskontakter knyts.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och etableringsministern:

 

1. Vilka skäl ligger till grund för regeringens beslut att avveckla sysselsättningsformen praktik för asylsökande?

2. Kan ministern ge något besked om huruvida de ca 15 000 praktikplatser som Migrationsverket utarbetat avtal för kan genomföras?

3. Finner ministern någon risk att avbrutna praktikplatser kan försena nyanländas etablering på arbetsmarknaden?